“Ik wilde dolgraag weer aan het werk”
“Ik wilde dolgraag weer aan het werk”
Ernstig ongeval
Fabiënne kende zorginstelling Odion wel. Maar van Odibaan, een dochteronderneming van Odion, had ze nog nooit gehoord. Fabiënne stond aan het begin van een glansrijke carrière in de zorgsector, toen zij in 2015 een ernstig ongeluk met haar paard kreeg. “Ik was 21, had een jaar eerder mijn opleiding als begeleider in de gehandicaptenzorg succesvol afgerond en werkte met enorm veel plezier bij De Hartekamp Groep in Heemstede”, vertelt Fabiënne. Tijdens haar herstelperiode bleek dat ze aan Dunnevezelneuropathie leed. Een spierziekte waarbij vooral de dunne zenuwvezels niet goed functioneren, waardoor verschillende pijn- en andere klachten ontstaan. “De aandoening is zeldzaam, dus het heeft lang geduurd voordat de diagnose werd gesteld. Uiteindelijk is dat in het Maastricht UMC gebeurd.”
Rolstoel nodig
Fabiënne kreeg een stoma en belandde in een rolstoel. Fabiënne zegt daarover: “Ik kan nog lopen, maar voor de langere afstanden heb ik een rolstoel nodig.” Het UWV verklaarde de jonge Fabiënne volledig arbeidsongeschikt. “Dat vond ik heel moeilijk. Ik heb daarna met veel plezier tijdelijk in de gehandicaptenzorg gewerkt en wilde dolgraag weer vol aan de gang. Tegelijkertijd voelde het als een opluchting. Ik had te veel pijn, het ging écht niet meer.”
Moedig
Fabiënne liet zich niet uit het veld slaan en nam een moedige beslissing: ze ging in haar eentje op zeilvakantie in Turkije. “Een fantastische ervaring”, vertelt ze. “Het was hartstikke spannend, ik kende er niemand, maar het was zo’n fijne groep mensen en ze waren zo lief voor me. De reis heeft me enorm veel zelfvertrouwen gegeven.” Maar hoewel het haar in Turkije goed was gelukt haar weg te vinden, bleek dat eenmaal terug in Nederland toch moeilijker.
Naast me staan
“De Wmo-adviseur bij de gemeente Beverwijk bracht me in contact met Odibaan, een jobcoach en lifecoach organisatie voor mensen met een arbeidsbeperking.” Fabiënne ontmoette daar Evelien Trossèl, de coach die samen met haar op ontdekkingstocht ging naar haar talenten en mogelijkheden om die in te zetten. “Een ontzettend leuk mens, waar je echt wat aan hebt. Ze was heel meelevend, maar liet me ook in mijn waarde. Evelien motiveerde me en maakte me enthousiast. Ze kijkt naar wat je wél kunt in plaats van naar wat je niet kunt. Ik heb echt het gevoel dat ze naast me staat. We keken samen naar mijn interesses en daar kwam al snel uit dat ik heel graag voor mensen zorg en veel van dieren houd. We kwamen tot de conclusie dat als we die twee konden combineren en ik daarmee in de buurt aan de slag zou kunnen gaan, dat dat geweldig zou zijn!”
Als we gaan wandelen, word ík geduwd door één van de ouderen.
Enorme boost
Fabiënne vond een vacature als vrijwilliger bij Stichting Reigershoeve in Heemskerk, stuurde een e-mail en werd al snel uitgenodigd. “Op deze zorgboerderij wonen mensen met dementie die intensieve verzorging nodig hebben. Daarnaast is er een dagbesteding voor mensen met dementie die nog thuis wonen. Fabiënne is iedere week twee tot drie uur op de zorgboerderij te vinden. “We verzorgen boerderijdieren, tuinieren en doen creatieve activiteiten. Het geeft me zoveel energie en voldoening. Hoe ik me ook voel: het geeft me een enorme boost. Ik kan weer iets doen en de mensen zijn blij met me.”
Wereld van verschil
Ze lacht: “Als we gaan wandelen, word ík geduwd door één van de ouderen. Zo ondersteunen we elkaar en hebben we heel veel plezier samen.” De corona-crisis zorgt ervoor dat Fabiënne tijdelijk niet naar de zorgboerderij toe kan. “Maar we houden contact via WhatsApp en we sturen kaarten en ik heb bloemen gekregen. Heel lief. Ik kijk ernaar uit over niet al te lange tijd weer aan de slag te gaan. Het doen van betekenisvolle activiteiten waarbij wordt gekeken naar wat iemand nog goed kan en waar je eigenwaarde aan ontleent, geeft zoveel voldoening. Het maakt voor mij een wereld van verschil!”